Vad händer om man blandar olika Kylvätskor?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blandar olika Kylvätskor?

Vad händer om man blandar olika Kylvätskor?

Den typ av kylarvätska de flesta europeiska tillverkare kör med i dagsläget är av HOAT typ och den finns i flera utföranden (och färger) beroende på vad den ska användas till. Blandar man fel kylvätskor så kan man i värsta fall få en tjock smet i kylsystemet som är mycket svår att bli av med.

När använder man propylenglykol?

Propylenglykol är ett lösningsmedel som är vanligt som mjukgörare och smörjmedel vid industriell tillverkning men även i vanliga hudkrämer och schampo. Det är en sirapsliknande färglös vätska med sjukhusdoft som används på liknande sätt som alkoholer, dvs det löser upp.

Kan man blanda all glykol?

■ Kylarglykol Etylen Går inte att blanda med annan glykol. Ska helst inte användas i äldre bilar eftersom den kan skada kylare som innehåller bly, mässing eller koppar i fogarna.

Vad händer om man häller i fel glykol?

Om du blandar ihop fel slags glykol kan kemikalierna reagera med varandra, glykolens rostskyddande egenskaper förstöras, metallen i motorn frätas och det kan också bildas en sörja som sätter igen kylsystemet.

Varför använder man propylenglykol?

Propylenglykol Evolan är en mjukgörande emulsion (lotion) som har vattenbindande egenskaper och viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier. Propylenglykol Evolan används för att behandla torr hud av olika slag hos vuxna och barn.

Får ej blandas med propylenglykol?

Kan jag blanda etylenglykol med propylenglykol? Nej! Detta är olika glykoler med olika egenskaper och deras olika inhibitorer gör att det bildas ”klumpar” och rostskyddet reduceras.

Relaterade inlägg: