Varför går inte vatten och olja?

Innehållsförteckning

Varför går inte vatten och olja?

Varför går inte vatten och olja?

Regeln syftar på de intermolekylära bindningarna som förekommer mellan molekylerna hos två lösningsmedel. Ifall bindningarna är lika, löses de. Vatten går dock inte att lösa med oljor, eftersom vattenmolekylerna är polära och oljor är opolära.

Vad händer om man skakar olja och vatten?

Hur mycket man än skakar flaskan som innehåller olja och vatten kommer oljan efter ett tag alltid hamna ovanpå vattnet. Detta kallas lustigt nog för en BLANDNING. Vatten och saft går däremot alldeles utmärkt att blanda ihop. Då kallas detta för en LÖSNING.

Måste olja för vatten mix?

Vatten och olja är inte lösliga i varandra - ett fysikaliskt faktum vipåminns om varje gång vi blandar till en vinägrett. Men nu har kemisten RicPashley vid Australian National University i Canberra funnit ett sätt att fåvatten och olja att blandas. Knepet är att ta bort all gas från vattnet.

Hur går det till när salt löser sig i vatten?

Salter är uppbyggda av joner. Koksalt, NaCl, består till exempel av positiva Natriumjoner, Na+, och negativa kloridjoner, Cl-. Bindningen mellan jonerna är stark, men rör vi ned salt i vatten bryts bindningen och saltet finfördelas i vattnet, vi får en klar lösning.

Relaterade inlägg: