Vad är emission aktie?

Innehållsförteckning

Vad är emission aktie?

Vad är emission aktie?

Om du har ett aktiebolag sker detta tillskott av ägarkapital genom, vad som kallas för nyemission. När det sker en nyemission erbjuder bolaget sina aktieägare att teckna nya aktier i företaget. Det här kallas för att bolaget emitterar.

Hur många aktier nyemitteras i samband med emissionen?

Nyemission. En nyemission är när ett bolag ger ut nya aktier. Ett aktiebolag som har utestående aktier kan till exempel besluta att nyemittera 100 000 aktier och därefter ha utestående aktier.

Vad menas med emissioner?

Nyemission kallas det när ett bolag erbjuder allmänheten och/eller befintliga aktieägare att teckna nya aktier i företaget. Företaget utfärdar då nya aktier för att få in mer kapital till företaget. Oftast erbjuds de nya aktierna till ett lägre pris än de gamla för att locka allmänheten att investera i bolaget.

Vad menas med teckningskurs?

Teckningskurs är det pris som ska betalas för varje nyemitterad aktie i en nyemission. Teckningskurs på engelska betyder subscription price.

Kan man förlora pengar på teckningsrätter?

Den som varken tecknar nya aktier eller säljer sina teckningsrätter kommer att förlora det värde som teckningsrätterna bär. Det är därför viktigt att antigen teckna nya aktier innan 27 maj eller att sälja sina teckningsrätter innan 22 maj. Den som tecknar nya aktier måste samtidigt betala för dessa.

Vad betyder att emittera?

Definition. Att emittera betyder att ett bolag ger ut ett värdepapper, exempelvis att ett aktiebolag emitterar aktier.

Relaterade inlägg: