Vad händer om man blandar NaOH med HCl?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blandar NaOH med HCl?

Vad händer om man blandar NaOH med HCl?

Man har gjort en neutralisation. Vanligt bordssalts kemiska beteckning är natriumklorid (NaCl). Det får man om man blandar basen natriumhydroxid (NaOH) med saltsyra (HCl). Ett annat exempel är ammoniak plus saltsyra som ger ammoniumklorid (även känt som salmiak, används i saltlakrits).

Vad bildas när du blandar saltsyra med natriumhydroxid?

Syror och baser som blandas neutraliserar varandra och bildar salter. Det mest använda saltet i livsmedelssammanhang är vanligt koksalt. Dess kemiska namn är natriumklorid (NaCl) och det bildas när saltsyra och natriumhydroxid neutraliserar varandra.

Vad händer när man blandar saltsyra och vatten?

STARK OCH SVAG SYRA I en vattenlösning av en stark syra (t. ex. saltsyra) finns det just inga syramolekyler utan syramolekylerna har reagerat med vatten och blivit till joner.

Hur neutraliserar man saltsyra med natriumhydroxid?

Neutralisation av saltsyra med natriumhydroxid Blanda den starka syran saltsyra (HCl) med den starka basen natriumhydroxid (NaOH) för att få en neutral vätska.

Är baser farliga?

Inom kemin är baser en grupp kemiska föreningar med i allmänhet lutaktig smak, som har förmågan att uppta vätejoner varvid de i en vattenlösning ger ett pH-värde över 7, eller mer allmänt, ge bort elektronpar. En sådan lösning kallas basisk, eller alkalisk. Starka baser är frätande.

Relaterade inlägg: