Vad händer om man blandar kylarvätskor?

Innehållsförteckning

Vad händer om man blandar kylarvätskor?

Vad händer om man blandar kylarvätskor?

Ren glykol fryser vid ungefär -10 grader. Koncentrerad vätska ska för bästa effekt och frysskydd blandas 50/50 med vatten. Vid högre koncentration försämras värmeupptagningsförmågan och blandar man i mindre försämras korrosionsskyddet och frysskydd.

Är det skillnad på röd och blå glykol?

Detta eftersom både etylen och propylen glykolen kan vara grön eller blå, röd glykol brukar oftast vara longlife glykolen men inte heller där kan man vara säker eftersom glykol är färglöst så är det upp till tillverkaren att bestämma vilken färg dem vill ha.

Vad händer om man blandar röd och grön kylarvätska?

För att undvika sammablandning brukar tillverkarna färgsätta dem. Därför blir kylvätskan ofta rostbrun om man blandar röd och grön glykol. Men detta är alltså inte konstigare än att blanda röd och grön målarfärg. I en nödsituation går de flesta glykolkvaliteter alldeles utmärkt att blanda.

Är det skillnad på kylarvätska?

Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall. Det finns två olika typer av glykol, kolla upp i instruktionsboken vilken som passar bäst till din bil.

Kan man blanda blå och röd kylarvätska?

Dom man inte ska blanda är vell G11 & G12, dvs grön & röd. Det är väl så att den röda kylvätskan inte ska blandas med andra. Bilar (som tex WV)som ska ha röd vätska i får man inte köra på tex blå. Däremot en bil som inte har röd kan man köra med röd i , fast inte tvärtom...

Relaterade inlägg: