Vad händer om man får ringa narkotikabrott?

Innehållsförteckning

Vad händer om man får ringa narkotikabrott?

Vad händer om man får ringa narkotikabrott?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff lägst 14 dagar och högst tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Kan man bli dömd för att vara hög?

Cannabis är narkotikaklassat och därmed olagligt att inneha samt bruka, NSL 1 § p. ... Att vara påverkad av cannabis är däremot inte olagligt! Det avgörande är om åklagaren kan bevisa att du avsiktligen brukat cannabis. Kan hen bevisa det kommer du dömas för själva brukandet, inte för att du var påverkad.

Hur mycket böter får man för narkotikabrott?

För ringa narkotikabrott, där gärningsmannen har innehaft 3-3,5 gram amfetamin för eget bruk, är 120 dagsböter den vanligaste påföljden. Storleken på dagsboten är lägst 50 kr, högst 1000 kr (25 kap. 2 § brottsbalken).

Vad händer om polisen ser dig röka på?

Om polisen misstänker att en ungdom på något sätt befattar sig med cannabis agerar de utifrån narkotikastrafflagen. Vanligt är att det handlar om cannabisrökning eller att personen har en mindre mängd cannabis på sig vilket utgör ett ringa narkotikabrott och straffet handlar om böter eller ungdomsvård.

Hur länge kan man dömas för narkotikabrott?

  • Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år.

Vad är narkotikabrott?

  • Narkotikabrott är ett så kallat artbrott, där lagstiftaren slagit fast att det är ett brott som särskilt ska ge fängelse som utgångspunkt. Villkorlig dom är i princip en varning med en prövotid. En villkorlig dom kan förenas med samhällstjänst eller böter (30 kap. 7§ brottsbalken).

Vad är olagligt att sälja och inneha narkotika?

  • Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år. Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Vad innebär fängelsestraff för narkotikabrott och grov narkotikamuggling?

  • Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff mellan sex månader och tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Relaterade inlägg: