Får man löneförhöjning efter provanställning?

Innehållsförteckning

Får man löneförhöjning efter provanställning?

Får man löneförhöjning efter provanställning?

Vid provanställning ska du självklart få lön som vid vilken annan anställningsform som helst. Vissa arbetsgivare erbjuder lägre lön under provanställningen, med löfte om en höjning då du blir tillsvidareanställd. Du bör då inskrivet i ditt anställningsavtal att lönen ska justeras vid ett bestämt datum.

Hur lång är uppsägningstiden för din provanställning?

  • Tänk också på att uppsägningstiden kan vara olika lång. Om det krävs skriftligt besked till din arbetsgivare för att avbryta din provanställning kan du använda dig av texten nedan. Även om det inte krävs, rekommenderas att du gör det skriftligen för tydlighets skull, ifall det skulle bli tvist med din arbetsgivare.

Vad är en provanställning?

  • En provanställning är avsedd att användas som en inledning till en tillsvidareanställning (fast anställning). Den är en möjlighet, för såväl anställd som arbetsgivare, att pröva och prövas. Om det inte utfaller till belåtenhet kan man sluta med kort varsel och utan att behöva ange skälen.

Hur länge får du vara provanställd?

  • Om du är provanställd gäller speciella regler. Först och främst får en person bara vara provanställd i sex månader, därefter övergår en provanställning automatiskt till en tillsvidareanställning. En prövoperiod måste inte vara på sex månader, detta är endast den längsta lagliga perioden.

Vad är provanställningen för arbetsgivaren?

  • Syftet med provanställningen är att arbetsgivaren ska få möjlighet att pröva en person i befattningen innan den går över i en fast anställning. Om du går med på det när du tackar ja till jobbet, har en arbetsgivare alltså rätt att anställa dig på prov i upp till sex månader, innan anställningen övergår till en tillsvidareanställning ...

Relaterade inlägg: