Får man ersättning från a kassan om man är sjuk?

Innehållsförteckning

Får man ersättning från a kassan om man är sjuk?

Får man ersättning från a kassan om man är sjuk?

För att a-kassa behöver man ha arbetsförmåga, det vill säga kunna ta ett arbete på arbetsmarknaden. Man behöver exempelvis kunna söka jobb, komma på arbetsförmedlingens möten och delta i jobbsökaraktiviteter. Anser du själv att du är sjuk och inte kan ta ett arbete, kan du inte heller a-kassa.

Vad händer om man blir sjuk när man studerar?

Du som både arbetar och studerar och blir sjuk kan både få behålla ditt studiestöd och få sjukpenning. För att få sjukpenning måste du tjäna minst 11 300 kronor om året. Läs mer om vad som gäller för att behålla ditt studiemedel under Om du studerar.

Hur beräknas a kassa sjukskrivning?

Den ersättning du får från a-kassan baseras på din tidigare lön och antal arbetade timmar under de 12 månader innan du blev arbetslös (den så kallade ramtiden). Har du varit sjuk i hela kalendermånader får du hoppa över de månaderna när ersättningen beräknas och på så sätt förlänga ramtiden.

Får man a kassa om man varit sjukskriven?

Om du har varit sjukskriven på heltid så kan du ha rätt till ersättning från a-kassan när du blir frisk. Har du arbetat på deltid så kan du ha rätt till ersättning när du blir frisk, men i vissa fall även om du fortsatt är sjuk på deltid. ...

Kan man studera samtidigt som man är sjukskriven?

Man kan, och får normalt inte, vara sjukskriven/arbetslös och studera samtidigt. Enbart om du har en sjukdom som riskerar längre sjukperioder under max 12 månader. Där kan ju du kvala in om läkaren kan tänka sig att skriva ett läkarutlåtande om det.

När ska man sjukanmäla sig student?

Sjukanmäl dig så snabbt som möjligt, helst redan första dagen du är sjuk. ... Vi kan också ta hänsyn till att du varit sjuk när vi till exempel prövar dina studieresultat. Hur du sjukanmäler dig beror på vad och var du studerar.

Relaterade inlägg: