Vad krävs enligt lagen för att kunna dömas för arbetsmiljöbrott då tex någon har avlidit?

Innehållsförteckning

Vad krävs enligt lagen för att kunna dömas för arbetsmiljöbrott då tex någon har avlidit?

Vad krävs enligt lagen för att kunna dömas för arbetsmiljöbrott då tex någon har avlidit?

Arbetsmiljöbrotten regleras i brottsbalken 3 kapitlet 10 § som föreskriver att om brott som anges i 7-9 §§ (vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan), har begåtts genom att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som i enlighet med arbetsmiljölagen ålegat honom ...

Vem blir straffad om man inte följer val?

Om ni inte följer alla bestäm melser kan Arbetsmiljöverket rikta krav mot dig som arbetsgivare, och du kan även, i vissa fall, bli tvungen att betala en sanktionsavgift. straffbelagda. Det innebar att man kunde bli dömd till böter om man bröt mot dem.

Hur kan Arbetsmiljöverket se till att lagar och regler följs?

Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön på jobbet. När vi är ute och inspekterar olika arbetsplatser tittar vi på hur arbetsmiljön ser ut och kontrollerar att lagar och regler inom arbetsmiljöområdet följs. Om vi hittar brister behöver arbetsgivaren åtgärda dem.

Vad är Arbetstidslagen?

  • Arbetstidslagen bygger delvis på obligatoriska EU-regler i direktivet 2003/88/EG om arbetstidens förläggning i vissa avseenden. Direktivet tillåter att parterna sluter kollektivavtal om arbetstiden, men det innehåller vissa minimiregler om veckovila, dygnsvila och sammanlagd veckoarbetstid.

Vad gäller arbetstidslagen i Sverige?

  • Arbetstidslagen gäller, med vissa undantag, allt arbete som utförs i Sverige. Lagen gäller oavsett om det är fråga om ett svenskt eller ett utländskt företag, så länge verksamheten bedrivs här. Under frågor och svar kan du läsa om t.ex. dygnsvila, arbetstid och hur viktigt kollektivavtalet är i sammanhanget.

Hur kan arbetstidslagen avtalas bort?

  • Arbetstidslagen kan avtalas bort genom kollektiv­avtal. Kollektiv­avtalet kan då antingen ersätta hela lagen eller vissa delar av den. Vilka regler som kan avtalas bort anges i lagens tredje paragraf.

Relaterade inlägg: