Vad händer om man bryter mot djurskyddslagen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man bryter mot djurskyddslagen?

Vad händer om man bryter mot djurskyddslagen?

Enligt 10 kap. 1 § djurskyddslagen döms den som med uppsåt eller av oaktsamhet bryter mot någon av ett antal uppräknade bestämmelser i lagen, eller vissa bestämmelser som regeringen har meddelat med stöd av lagen, till böter eller fängelse i högst två år.

Hur länge har man djurförbud?

Hur länge gäller ett djurförbud? Ett djurförbud kan vara tidsbegränsat eller gälla tills vidare. Ett förbud som gäller tills vidare gäller tills dess att Länsstyrelsen upphäver det. Den som har djurförbud kan ansöka om att djurförbudet ska upphävas eller ändras, till exempel till ett mindre omfattande djurförbud.

Är Jordbruksverkets regler lag?

Grunden är Jordbruksverkets uppdrag på djurskyddsområdet som anges i Jordbruksverkets instruktion och regleringsbrev. Andra viktiga styrdokument är djurskyddslagen och den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen beslutat.

Finns det straff för djurplågeri?

För att ytterligare stärka djurskyddet föreslås höjda straff för de allvarligaste fallen av djurplågeri genom att ett grovt djurplågeribrott införs i brottsbalken. ... Straffskalan föreslås vara fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Vad kan polisen hjälpa till med gällande djur och djurskydd?

När ett djur blir utsatt för vanskötsel eller blir plågat på annat sätt kan det vara ett brott. Polisens roll är att utreda om det rör sig om ett brott. Om du till exempel ser en granne sparka sin hund eller plågar sitt djur på annat sätt ska du anmäla det till polisen. Då kan polisen starta en förundersökning.

Relaterade inlägg: