Är Samtyckeslagen bra?

Innehållsförteckning

Är Samtyckeslagen bra?

Är Samtyckeslagen bra?

Vi som kämpade för samtyckeslagen hade rätt. Lagen har redan gett effekt. Brottsförebyggande rådets rapport visar på 75 procent fler fällande domar, att fler handlingar ses som våldtäkt och att fler utsatta får upprättelse.

Kan en full person ge samtycke?

Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt. Enligt lagen blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Har du gjort något mot eller med någon utan den personens samtycke så är det olagligt.

Vad är syftet med Samtyckeslagen?

Den nya samtyckeslagen är med andra ord strängare än tidigare sexualbrottslagstiftning. Syftet med den nya lagen är att göra det tydligt att varje person själv har rätt att bestämma över sitt egna sexuella umgänge.

Har Samtyckeslagen verkligen skapat förändring?

Rätten är utformad för att visa på de värden och moral som existerar i samhället. Om rätten tillsätter nya lagar som exempelvis samtyckeslagen, kan det bidra till förändrade beteenden som i sin tur kan leda till förändringar av normer i samhället (Baier & Svensson 2018).

Hur kan man visa samtycke?

Genom att prata om vilka signaler som betyder ”ja, fortsätt så” och ”nej, det här känns inte bra” blir det tydligare för eleverna vad som betyder vad. Det gör att de både kan visa vad som känns bra och vara lyhörda inför andra.

Relaterade inlägg: