Vad händer om man inte följer LAS?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte följer LAS?

Vad händer om man inte följer LAS?

Om arbetsgivaren inte följer reglerna i LAS om turordning vid uppsägning på grund av arbetsbrist, och det inte har träffats en så kallad avtalsturlista, bör du omgående kontakta klubben på din arbetsplats eller Unionen. Unionen kan då begära förhandlingar om brott mot turordningsreglerna och yrka på skadestånd.

Vad händer om man bryter mot lojalitetsplikten?

Att du som arbetstagare har lojalitetsplikt ingår som en del av ditt anställningsavtal. Om du då inte är lojal, kan det betyda att du bryter mot anställningsavtalet. Det kan också innebära att du bryter mot lagen om anställningsskydd och riskerar att bli uppsagd av personliga skäl eller till och med avskedad.

Vad gäller för LAS?

LAS betyder Lagen om Anställningsskydd och är en lag som är till för att skydda anställda. Lagen reglerar hur en arbetsgivare får hantera situationer som uppsägningar och provanställningar. Enligt LAS får en arbetsgivare till exempel inte säga upp en anställd utan att ha en så kallad saklig grund.

Kan man säga upp ett kollektivavtal?

Ett kollektivavtal som gäller för viss bestämd tid upphör, om inget annat har avtalats, utan föregående uppsägningstid vid avtalstidens utgång. Finns det inget stöd i kollektivavtalet för att säga upp det i förväg så är det inte möjligt att göra det.

Får man kritisera sin chef?

Privat verksamhet. Du har rätt att internt kritisera företaget. Du har även rätt att påtala sådant som du tycker är fel. Huvudregeln är ändå att du ska framföra kritik till de ansvariga inom företaget eller till facket.

Hur länge gäller lojalitetsplikten?

Gäller alla arbetstagare Det finns även straffrättsliga sanktioner om det skulle röra sig om ett brott mot lagen om företagshemligheter. Lojalitetsplikten gäller under hela anställningstiden. Då anställningen upphör står det i princip arbetstagaren fritt att till exempel bedriva konkurrerande verksamhet.

Relaterade inlägg: