Har man rätt att ångra husköp?

Innehållsförteckning

Har man rätt att ångra husköp?

Har man rätt att ångra husköp?

Det är sällan som en köpare eller säljare ångrar ett husköp men det förekommer. Oväntade situationer kan uppstå vid dödsfall, arbetslöshet eller andra stora omvälvande händelser som innebär att köparen ångrar sig, men tyvärr föreligger ingen ångerrätt vid fastighetsköp.

Kan man ångra köp av bostadsrätt?

Innan du skrivit din namnteckning på avtalet har du alltid rätt att ångra dig (även om mäklare och säljare signalerar något annat). Först när ett avtal är påskrivet är köpet ett köp och bindande i juridisk mening. För att kunna häva ett avtal krävs ett så kallat avtalsbrott av allvarligare karaktär.

Kan man ångra ett kontrakt?

Huvudregeln när det gäller avtal är att ett ingått avtal är giltigt och det är endast i undantagsfall som det kan hävas. Det finns flera ogiltighetsgrunder i tredje kapitlet avtalslagen. Men i ditt fall kan 30 §, 31 §, 33 § och i sista hand 36 § avtalslagen vara aktuella.

Hur länge kan man ångra ett husköp?

Du har ett år på dig från dess att du tillträtt huset. För att kunna häva husköpet efter den tidpunkten krävs att säljaren bedöms varit grovt vårdslös eller handlat i strid med tro och heder. Vidare finns det också en reklamationstid för skada eller försämring.

Kan man dra sig ur bostadsrätt?

Rätten att som köpare ångra ett bostadsköp eller inte beror på vilket skede affären är i. Innan köpeavtal har skrivits har båda parterna i regel rätt att dra sig ur köpet. Har köpeavtal skrivits och handpenning erlagts är det dock betydligt svårare.

Hur gör man vid dolda fel?

Vill du klaga på ett dolt fel kontaktar du säljaren. Det finns inga krav på hur du ska klaga på felet, men vi rekommenderar att du kontaktar säljaren skriftligen. Du kan till exempel skicka ett mejl. Tänk på att spara mejlet som bevis.

Relaterade inlägg: