Hur blir man smittad av resistenta bakterier?

Innehållsförteckning

Hur blir man smittad av resistenta bakterier?

Hur blir man smittad av resistenta bakterier?

I vården sprids ESBL-bildande tarmbakterier framför allt som kontaktsmitta via förorenade händer, kläder, föremål och ytor och koloniserar sedan mag-tarmkanalen. Risken för smittspridning ökar vid diarré. ESBL-bildande bakterier är anmälningspliktiga från laboratoriet enligt smittskyddslagen.

Vad vet du om resistenta bakterier?

Antibiotikaresistens hos bakterier När antibiotika används i onödan till både människor och djur sprids nämligen snabbt bakterier som är motståndskraftiga, resistenta, mot ett eller flera antibiotika. Det orsakar stora problem inom sjukvården och i samhället och gör det allt svårare att behandla bakterieinfektioner.

Hur har resistenta bakterier kunnat bli så vanliga?

Hur uppstår antibiotikaresistens? Under många årtionden har antibiotika använts i stora mängder och på ett felaktigt sätt inom både sjukvården och inom djurhållningen. Detta har lett till en snabb utveckling av motståndskraftiga bakterier som gör att tidigare lättbehandlade infektioner nu kan bli livshotande.

Vad finns det för multiresistenta bakterier?

Från att ha varit sporadiskt förekommande i Sverige och orsakat mindre lokala utbrott påvisas idag multiresistenta bakterier (MRB) d v s bakterier som är resistenta mot flera olika antibiotikagrupper allt oftare. Till MRB räknas: meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) vankomycinresistenta enterokocker (VRE)

Hur vanligt är resistenta bakterier?

De flesta blir det inte – kanske uppskattningsvis 95 % – men får man till exempel en urinvägsinfektion längre fram finns det en stor risk att de resistenta bakterierna ställer till problem.

Relaterade inlägg: