Kan man ange fader okänd?

Innehållsförteckning

Kan man ange fader okänd?

Kan man ange fader okänd?

Att du vet vem pappan är men inte berättar detta för socialnämnden är inte brottsligt. Du begår alltså inget brott om du väljer att inte ange vem pappan är. Det spelar ingen roll att socialnämnden vet att du vet vem pappan är men att du ändå inte säger något. Socialnämnden kan inte tvinga dig att berätta vem pappan är.

Vad händer om pappan inte skriver på faderskap?

Om pappan skulle vägra att skriva under en faderskapsbekräftelse ska domstolen fastställa faderskapet genom dom. Talan om fastställande av faderskap får föras av barnets mamma om hon har vårdnaden om barnet. Mamman kan med andra ord gå till domstol om pappan vägrar att skriva under faderskapsbekräftelsen.

Kan man se vem som är pappa till barnet?

Tingsrätten kan fastställa vem som är pappan Om inte familjerätten kan fastställa vem som är pappa till barnet kan tingsrätten fastställa faderskapet genom dom. Tingsrätten kan till exempel besluta om faderskapsutredning, en DNA-undersökning som utförs för att ta reda på vem som är barnets biologiska pappa.

Hur vet man vem som är pappa?

För att få veta vem som är angiven som far till dig ringer du till Skatteverkets folkbokföring. Där finns nämligen registrerat t ex familjeuppgifter. Exakt vilka uppgifter som ska registreras framgår av Folkbokföringslagen.

Vill inte säga vem pappan är?

Även om modern inte vill uppge vem pappan är, har socialnämnden en skyldighet att verka för att barnet får reda på vem dennes pappa är. Under utredningen har socialnämnden rätt att fråga ut både modern och andra som kan lämna värdefull information om vem den potentiella pappan är, se 2 kap. 4 § FB.

Måste mamman godkänna faderskapstest?

När en pappa ska göra faderskapsbekräftelse behöver alltså inte mamman lämna prov utan det kan enbart pappan behöva i vissa fall. Enligt lagen så framkommer det att socialtjänsten ska fastställa fader och att det ska göras en utredning om det finns tveksamheter kring vem det kan vara (FB 1 kap 4 § & FB 2 kap 1 §).

Kan man vägra faderskap?

Bestämmelser om rättsligt föräldraskap finns i Föräldrabalken (FB). Det är möjligt att häva ett faderskap, men endast om det skulle visa sig att fadern inte är biologisk far. Är Oscar biologisk far kan han alltså inte häva faderskapet.

Hur snabbt registreras faderskap?

Faderskap ska utredas inom ett år från barnets födelse Socialnämnden ska skyndsamt utreda ärenden om faderskap och faderskapet ska vara utrett inom ett år från barnets födelse om inte särskilda skäl föranleder något annat, exempelvis om den medicinska utredningen dragit ut på tiden, (2 kap.

Relaterade inlägg: