Vad får man dricka innan operation?

Innehållsförteckning

Vad får man dricka innan operation?

Vad får man dricka innan operation?

Vi rekommenderar att du äter och dricker som vanligt fram till sex timmar innan du ska opereras och att du dricker klara drycker (se definition nedan) ända fram till två timmar före din operation. Klara drycker är: Vatten, kaffe/te utan mjölk, klar saft, sportdryck men inte mjölk och mjölkprodukter.

Är det farligt att snusa efter operation?

Rökare kan få ökade slembesvär i luftrören de första veckorna efter rökstopp och därför lönar det sig att sluta i så god tid som möjligt. Snus och e-cigarett rekommenderas inte som rökavvänjningshjälp. Nikotinet påverkar cirkulationen genom att dra ihop blodkärlen, vilket försämrar sårläkningen.

Hur farligt är det att snusa innan operation?

Men man vet att nikotinet i snus försämrar cirkulationen genom att dra ihop blodkärlen, vilket försvårar läkningen. Ta chansen att sluta några veckor före operation. Det minskar "stressen" på hjärtat och risken för abstinensbesvär i samband med operationen blir mindre.

Är det farligt att dricka alkohol efter operation?

Hur stor mängd alkohol som är skadligt är inte helt klarlagt, så därför är rekommendationen att avstå helt från alkohol före och efter en operation. Du kan minska risken för komplikationer genom att undvika alkohol minst fyra veckor före operationen och minst fyra veckor efter operationen.

Relaterade inlägg: