Vad kan man göra med saltsyra?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med saltsyra?

Vad kan man göra med saltsyra?

Saltsyra, väteklorid, är en vattenlösning av gasen klorväte (HCl). Produkten används i stor utsträckning inom metallindustrin för betning av metaller samt inom kemisk industri för surgörnings-, upplösnings- och neutraliseringsreaktioner.

Är alla syror farliga?

Syrorna i sig är inte farliga för huden i små mängder. Det som däremot inte är så bra är att syrorna bidrar till att fräta bort kroppens översta skyddande hudlager vilket är vår naturliga solskyddsfaktor. Solar man efter att ha använt en hudkräm innehållandes syror är man extra känslig för solen till exempel.

Vilken är världens farligaste syra?

Fluorvätesyra är starkt frätande som gas och lösning. Tränger genom huden (som ej alltid blir synligt skadad) till underliggande vävnader med risk för skada och förgiftningssymtom.

Vad använder man Supersyror till?

Enligt modern definition är en supersyra ett medium där den kemiska potentialen för protonen är högre än i ren svavelsyra. Till supersyrorna hör karboransyra, som går att lagra på glasflaska. Detta är ovanligt då de flesta supersyror fräter igenom glaskärl. Supersyror är betydelsefulla inom organisk kemi.

Relaterade inlägg: