Vad innebär det att drunkna?

Innehållsförteckning

Vad innebär det att drunkna?

Vad innebär det att drunkna?

Drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken hos barn. En drunkningsolycka innebär att en vätska hindrar offret från att andas, oavsett om det överlever eller dör. Metabolismen medför att koldioxidnivån i blodet stiger snabbt, medan syrgasnivån sjunker, då syretillförseln från andningsvägarna är avskuren.

Hur ont gör det att drunkna?

Detta kan liknas vid en kramp. Då kan ingen andning ske och personens koldioxidhalt i blodet stiger snabbt. Syrebrist inträder kort efteråt och detta leder snart till medvetslöshet. I medvetslösheten släpper krampen och då rinner vatten in i lungorna och personen dör.

Hur drunknar man i en sjö?

När du drunknar sjunker kroppen, du får kallsupar och börjar svälja vatten. När vattnet når lungorna börjar du hosta och kroppen fylls med mer vatten. När magsäcken och lungorna fylls får kroppen högre densitet än vattnet och därför sjunker den. – Personer med sämre kondition och som är äldre har lättare att drunkna.

Kan man överleva drunkning?

Syrebristen skadar hjärnan och det är bråttom. Efter 10 minuter under vattenytan är det nästan ingen som överlever – därför är människor i närheten helt avgörande för överlevnad. Det är inte ett team av läkare som kommer att rädda livet på en person som drunknat, det är de som befinner sig i närheten.

Vad är den vanligaste orsaken till att drunkning leder till döden?

I samband med att vatten landar mot stämbanden sker en reflexsammandragning av andningsvägen (kramp). Inget utbyte av syre och koldioxid kan ske och därmed stiger koldioxidhalten i blodet och syrebrist inträder vilket sedan leder till medvetslöshet. När krampen då släpper rusar vatten in i lungorna och döden inträffar.

Hur lång tid tar det för ett barn att drunkna?

Om det kommer vatten i lungorna eller krampen i luftrören gör att blodet inte får tillräckligt med syre blir det syrebrist i kroppen. Det går mycket snabbt och man blir medvetslös inom ett par minuter. Efter ytterligare några minuter slår hjärtat långsammare och kan även sluta slå.

Relaterade inlägg: