Vad händer om man får svavelsyra på sig?

Innehållsförteckning

Vad händer om man får svavelsyra på sig?

Vad händer om man får svavelsyra på sig?

Stänk av koncentrerad svavelsyra i ögonen kan leda till allvarliga ögonskador och rent av blindhet. På huden kan svavelsyra orsaka kraftig irritation och frätskador, som kan ge upphov till bestående ärr. Är frätskadorna på huden omfattande kan de leda till döden.

Vad ska man göra om man råkar spilla ut ett frätande ämne?

Neutralisation används för att neutralisera en syra eller bas. Först tas så mycket som möjligt av den utspillda produkten upp genom pumpning eller motsvarande.

Vad händer när man häller svavelsyra i vanligt socker?

När sockret blandas med svavelsyran, bildar vätet och syret i sockret vatten, H2O, som sticker iväg i form av vattenånga. Kvar i bägaren finns då kolet. Kolet är mycket poröst sammansatt och tar därför mycket större plats än sockret gjorde. Därför verkar det som att kolet reser sig som en korv ur bägaren.

Varför är en syra frätande?

  • En syra är frätande om koncentrationen av H + är stor nog. Orsaken till detta är att protonövergångar till målmaterialet bryter ned eller gör det mer vattenlösligt. På vår tunga finns receptorer som känner av koncentrationen av H + så vi kan känna hur pass surt det vi äter är.

Vad är en svag syra i en lösning?

  • Exempel på svaga syror: – Kolsyra: H 2 CO 3. – Ättikssyra: CH 3 COOH (förkortas ofta HAc, där Ac kommer av engelskans acetic acid ). En svag syra gör att pH i en lösning inte ökar så mycket som den borde om man på något sätt försöker öka pH.

Vilka syror är starkt frätande?

  • De flesta syror är starkt frätande och kan ge mycket allvarliga skador vid förtäring, hud eller ögonkontakt. Ingår bland annat i avkalkningsmedel, bilbatterier och vårtmedel, men de flesta av de starkaste syrorna förekommer normalt inte i hemmiljö.

Relaterade inlägg: