Vad händer när man får adhd diagnos?

Innehållsförteckning

Vad händer när man får adhd diagnos?

Vad händer när man får adhd diagnos?

Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Den påverkar din förmåga att koncentrera dig, styra och kontrollera ditt beteende. Den kan också påverka hur aktiv eller intensiv du är som person. Adhd har ingenting med intelligens att göra, utan med hur hjärnan och nervsystemet fungerar.

Vad händer om man får en diagnos?

Diagnos betyder att genom kunskap rätt förstå och ställa till rätta. Om en person har ett problem och söker hjälp hos sjukvården så ska det problemet sättas in i sitt rätta sammanhang. Om en person däremot klarar av skolan, vardagen och sitt liv och är nöjd med det behövs ingen diagnos.

Hur gör man för att få en diagnos?

För att en neuropsykiatrisk diagnos ska vara svårigheter ha funnits med sedan barndomen, och de ska vara varaktiga, alltså inte komma och gå. Efter det mötet avgör vi om vi ska gå vidare i utredningen eller inte. Vad letar man efter? – Symtom och svårigheter som kanske kan leda till diagnoser.

Hur vanligt är det att ha adhd?

Adhd är vanligt hos barn och ungdomar. Drygt 5 procent av barnen i skolåldern uppskattas ha adhd. Många har kvar symtomen som vuxna men lär sig att hantera svårigheterna.

Relaterade inlägg: