Hur vet man om man fått Listeria gravid?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man fått Listeria gravid?

Hur vet man om man fått Listeria gravid?

Från det att du får i dig bakterien fram till att du blir sjuk kan det dröja upp till tre veckor. Du kan få hög feber och huvudvärk och andra symtom som påminner om influensa. Sök vård om du får hög feber när du är gravid. Ett blodprov kan visa om du har blivit sjuk av listeria.

Vad händer om man får i sig listeria?

Listeriainfektion orsakas av bakterien Listeria monocytogenes som är allmänt förekommande i naturen. Människan kan smittas från infekterade djur eller via livsmedel. Listeriabakterier är tåliga bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur.

Vad räknas som feber gravid?

Under den första trimestern kan hög feber (38,5 grader eller mer) öka risken för fosterskada. Om du får feber som överskrider 38 grader bör du sänka febern med paracetamol. Du kan använda paracetamol i alla skeden av graviditeten enligt doseringsanvisningarna för vuxna.

Kan man få listeria flera gånger?

Utbrott av listeria kan inträffa med några års mellanrum. Orsaken till utbrotten brukar gå att spåra till livsmedel från en viss producent. De livsmedlen brukar innehålla en mycket stor mängd listeriabakterier. För de allra flesta är en listeriainfektion lindrig, men för en del personer kan sjukdomen bli allvarlig.

Hur får man bort listeria?

Listeria dör vid upphettning, men överlever frysning. Listeria kan inte föröka sig i torra livsmedel, som lagrade hårda ostar.

Kan man äta mögelost när man är gravid?

Undvik mögelost och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk. Vanliga hårdostar och smältost går bra. Ät inte livsmedel som har förvarats länge i kylskåp utan att hetta upp dem ordentligt. Ät endast gravad fisk, rökt fisk och sushi som är nygjord eller nyförpackad.

Får man äta färskost när man är gravid?

Undvik ost Färskost och annan mjukost gjord på opastöriserad mjölk. Feta ost gjord på opastöriserad mjölk.

Relaterade inlägg: