Vad händer om man har för lite folsyra?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har för lite folsyra?

Vad händer om man har för lite folsyra?

Brist på folsyra kan leda till blodbrist som resulterar i trötthet, yrsel och huvudvärk. Även psykiska symtom som depression och långsammare tankemönster kan uppstå. ... Symtomen skiljer sig från person till person och för att säkerställa att man lider av B-vitaminbrist behöver man ta ett blodprov.

Varför får man Folatbrist?

Brist på vitamin B12 och folat uppkommer vanligen på grund av bristande upptag men kan även bero på lågt intag, ökad förbrukning, inaktivering eller defekt metabolism.

Hur får man Folatbrist?

Även lågt vid bristande intag (kost med folatfattiga grönsaker, äldre med ensidig kost, nedgångna alkoholister). Överkokning av grönsaker sänker folathalten. Folatbrist kan även uppstå vid medicinering med vissa antiepileptika, metformin, metotrexat resp. trimetoprim.

Vad innebär Folatbrist?

Vad är folatbrist? Folat, som också kallas för vitamin B9, är ett viktigt ämne i kroppen eftersom det har en viktig funktion vid produktion av DNA i celler. För låga värden av vitaminet gör att det kan uppstå tecken på sjukdom, som till exempel lågt blodvärde.

Hur många kalorier när man är gravid?

Rekommendationerna för gravida kvinnor är indelat i tre energinivåer: Gravida kvinnor – månad 1-3 9,4 MJ (2250 kcal) Gravida kvinnor – månad 4-6 10,4 MJ (2475 kcal) Gravida kvinnor – månad 7-9 11,2 MJ (2675 kcal)

Relaterade inlägg: