Vad händer om man inte ger D-droppar?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte ger D-droppar?

Vad händer om man inte ger D-droppar?

Att glömma D-dropparna någon gång ibland är ingen större fara, men om man glömmer dem i flera månader finns risk för att barnet får D-vitaminbrist. ... Dessutom bildar de en del D-vitamin om de är ute i solen. Barn som får modersmjölksersättning eller tillskottsnäring får även D-vitamin från dem.

Måste barn ta D-droppar?

Små barn får inte tillräckligt med D-vitamin från maten. För lite D-vitamin kan göra att barnets skelett inte utvecklas som det ska. Därför behöver alla barn tillskott med D-droppar varje dag under de första två åren.

Kan man ge för mycket D-droppar?

Detta betyder att kroppen inte kan göra sig av med för stora doser. Det är med andra ord skadligt att över tid ge för mycket av d-dropparna. Om du missar d-dropparna en dag så ska du därför inte heller ge en extra dos för att kompensera för glömd dos.

När är det bäst att ge D droppar?

– Från en veckas ålder upp till två år rekommenderar vi barn i Sverige D-vitamindroppar. En del bör dock fortsätta med D-vitamin fram till skolåldern. Det gäller till exempel barn som inte äter fisk och D-vitaminberikad kost.

Varför får bebis D droppar?

Varför behöver bebisar D-vitamin? – D-vitamin är avgörande för att skelettet ska växa på rätt sätt och inte bli mjukt eller missbildat. Det är även viktigt för immunförsvaret. Under barnets två första år får det inte i sig tillräckliga mängder av D-vitamin genom bröstmjölk, ersättning eller kost.

Kan man ge för mycket D-vitamin?

Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket.

Vilka D-droppar?

– I Sverige finns två sorters D-droppar som är godkända och rekommenderade för barn. En oljelöslig form som man får gratis via BVC och en vattenlöslig form som man själv kan köpa på apotek. Den oljelösliga förvaras i rumstemperatur och den vattenlösliga i kylskåp.

Relaterade inlägg: