Hur vanligt är det med stelkramp?

Innehållsförteckning

Hur vanligt är det med stelkramp?

Hur vanligt är det med stelkramp?

Stelkramp i Sverige Innan den allmänna vaccinationen mot stelkramp infördes i Sverige insjuknade enligt beräkningar mellan personer årligen. Efter att vaccinationsprogram införts är stelkramp en ovanlig sjukdom.

Hur förebygger man stelkramp?

De flesta i Sverige har ett bra skydd mot stelkramp. Du som är född efter 1960 är oftast vaccinerad i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Förnya din vaccination om det är mer än 20 år sedan du fick vaccin där stelkrampsskydd ingick.

Hur lång tid tar det att få stelkramp?

Stelkrampssporerna finns i vanlig matjord, och stelkramp uppträder ibland via sår som uppstått i anslutning till trädgårdsarbete. Stelkrampsfall kan även inträffa trots avsaknad av synliga sår. Sjukdomen smittar inte från människa till människa. Inkubationstiden kan variera från enstaka dagar till omkring tre veckor.

Hur ofta ska hästen ha stelkramp?

Vaccinering mot stelkramp ger ett mycket gott skydd. En häst får gott skydd först efter grundvaccinering som består av två vaccinationer med 6-8 veckors mellanrum och därefter en tredje inom sex månader. Boosterdos ges var tredje år.

Hur kan man smittas av stelkramp?

Stelkramp är en mycket allvarlig sårinfektion som orsakas av bakterien Clostridium tetani. Bakteriens sporer smittar via jord och gödsel. Obehandlad leder ofta infektionen till döden.

Relaterade inlägg: