Vad gäller vid sjukskrivning graviditet?

Innehållsförteckning

Vad gäller vid sjukskrivning graviditet?

Vad gäller vid sjukskrivning graviditet?

En normal graviditet anses inte som en sjukdom, men en patient kan ha rätt till sjukpenning om hen är eller blir sjuk under graviditeten och sjukdomen sätter ned arbetsförmågan med minst en fjärdedel. Det gäller oavsett om sjukdomen beror på graviditeten eller inte.

Hur länge kan man vara sjukskriven innan förlossning?

Om du har besvär under graviditeten som inte ger rätt till sjukpenning kan du ta ut föräldrapenning från och med 60 dagar före beräknad förlossning.

Hur många blir sjukskrivna under graviditeten?

En norsk studie visar att upp till 80 procent av alla gravida blir sjukskrivna på grund av sin graviditet.

Är det lätt att få sjukskrivning när man är gravid?

74 % av de gravida är sjukskrivna någon gång under graviditeten (RFV 2003:7). 35–48 % av alla gravida har någon form av ryggbesvär och 20 % av alla gravida kvinnor sjukskrivs i genomsnitt mer än 7 veckor per graviditet på grund av ryggsmärtor.

När ska man sluta jobba när man är gravid?

Du som ska bli mamma kan sluta arbeta eller minska din arbetstid inom sex månader före den beräknade förlossningen utan att din sjukpenninggrundande inkomst, SGI, sänks (SGI ligger till grund för hur stor din föräldrapenning blir när du sedan är föräldraledig).

Hur länge kan man få havandeskapspenning?

Du kan få graviditetspenning fram till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Därefter har du möjlighet att ansöka om föräldrapenning. Om du har blivit förbjuden av din arbetsgivare att fortsätta ditt arbete på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning från och med den dagen förbudet gäller.

Relaterade inlägg: