Hur påverkar smog oss?

Innehållsförteckning

Hur påverkar smog oss?

Hur påverkar smog oss?

En annan typ av smog är fotokemisk smog. Kväveoxider och kolväten kan under inverkan av solljuset bilda ozon. Ozonet är livsviktigt för livet på jorden genom att det skyddar mot kortvågig solstrålning, men när ozonet befinner sig nära marken blir det istället hälsofarligt.

Vilken stad har sämst luft?

Europeiska städerna som har världens sämsta luft. Belgrad, Skopje och Sarajevo finns bland de städer i Centraleuropa där luftkvalitén är som allra sämst. Föroreningarna orsakas bland annat av trafikutsläpp och av ved- och koleldade bostäder, en annan risk är ammoniak från jordbrukets gödselhantering.

Vad är smog och förorenad luft?

Vad är smog? Smog är resultatet av stora summor luftföroreningar, särskilt från rök från brinnande kol, även om det också beror på gasutsläpp produceras av industrier eller fabriker och av bilar.

Vad är luftens sammansättning?

Torr luft består av ungefär 78 procent kväve, 21 procent syre och 1 procent argon. I luften finns också vattenånga, som utgör mellan 0,1 procent och 4 procent av troposfären. Varmare luft brukar innehålla mer vattenånga än kallare luft. ... Sammansättningen av luften i troposfären förändras hela tiden.

Vilken stad har renast luft?

Den som vill ta ett djupt andetag i ren stadsluft bör ta sig till Umeå. Staden har nämligen Europas renaste luft, enligt en rapport från Europeiska miljöbyrån EEA, skriver TT/SvD.

Relaterade inlägg: