Vad är en haram?

Innehållsförteckning

Vad är en haram?

Vad är en haram?

För oss som bor i västvärlden förknippas Halal oftast med vad som är tillåtet att äta. Exempel på Halal i det muslimska köket är frukt, grönsaker, kyckling och nötkött. Griskött och skaldjur är däremot inte tillå- tet att äta eftersom det enligt Koranen är ”orent”. Om något inte är tillåtet att äta kallas det Haram.

Vilka kläder är haram?

Koranen påbjuder att män såväl som kvinnor ska skyla sina kroppar och uppträda diskret, och enligt hadith är män förbjudna att bära silke och guld. Till skillnad från kvinnors klädedräkter är alltså thawb aldrig guldbroderad eller tillverkad i silke.

Vad är haram enligt Koranen?

Haram, "förbjudet", är ett uttryck inom islamisk rättslära (fiqh). Det används för att beskriva vad som är helt otillåtet för en muslim. Det kan vara mat (som griskött), drycker, kläder, språkbruk och annat. ... Haram uttrycks i Koranen på olika sätt.

Vad är skillnaden mellan Haram och halal?

Halal (حلال, ḥalāl, halaal) är benämningen på vad som är tillåtet inom islam och omfattar allt mänskligt handlande. Motsatsen till halal är haram. I icke-muslimska och/eller icke-arabisktalande länder förknippas termen oftast med reglerna om tillåtna livsmedel.

Relaterade inlägg: