Hur dödligt är råttgift?

Innehållsförteckning

Hur dödligt är råttgift?

Hur dödligt är råttgift?

Det kan bli allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, blod i avföring och urin till massiva blödningar i inre organ. Tillståndet kan bli livshotande. En blödning i en led kan förorsaka hälta och smärta. Behandlingen går ut på att förhindra, upptäcka och stoppa blödning.

Vad innehåller råttgift?

  • Råttgift innehåller normalt ett ämne som är antikoagulerande, d.v.s. gör blodet mer lättflytande och kan liknas vid en mycket stark dos av medicinen Waran vilken motverkar blodproppar. Råttgift används för att döda många typer av gnagare men effekten är oftast kortsiktig utan det finns bra alternativa metoder att bli av med råttorna.

Har du råkat få i sig råttgift?

  • Om du, ett barn eller en hund råkat få i sig råttgift ska ni alltid ta kontakt med sjukvården och göra en tarmtömning så snart som möjligt. Man kan också ta aktivt kol för att minska upptaget av råttgift i kroppen.

Kan man få tillstånd att själv använda råttgift?

  • Det finns möjligheter att få tillstånd att själv använda råttgift för råttbekämpning. Man behöver inte ha genomfört en lång utbildning och ha flerårig erfarenhet som många tror. Till exempel kan lantbrukare som har behörighet för växtskyddsmedel (klass 1 L) få tillstånd av Arbetsmiljöverket att använda råttgift.

Relaterade inlägg: