Vad är en bra ergonomi?

Innehållsförteckning

Vad är en bra ergonomi?

Vad är en bra ergonomi?

Ergonomi innebär att anpassa arbetet till människan för att förebygga risker för ohälsa och olycksfall. Det handlar i hög grad om hur man planerar och organiserar arbetet – det krävs att man ser helheten.

Hur och varför tillämpar man korrekt ergonomi?

Det handlar om att förebygga risker för ohälsa och undvika skador. Att utforma en arbetsplats så att de passar för de personer som använder den. I längden blir det billigare att anpassa arbetsplatsen för att undvika arbetsrelaterade belastningsskador, än att sätta in åtgärder i efterhand när skadan redan är skedd.

Hur ser en bra ergonomi ut?

Ergonomi handlar om hur arbetsplatsen och miljön anpassas så att den inte sliter på kroppen och hälsan. Det handlar även om ljud, ljus, inomhusklimat och stress. ... – De allra flesta arbetsplatser är utformade med till exempel kontorsstolar och höj-och sänkbara bord för att förebygga skador.

Vilken yrkesgrupp har goda kunskaper om ergonomi?

Ofta är det utbildade Arbetsterapeuter, Fysioterapeuter eller Sjuksköterskor som arbetar som ergonomer, men även Kiropraktor eller Naprapat kan också göra det. En bra grund kan man få på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Hur ser en ergonomisk arbetsplats ut?

Sätet ska vara höj- och sänkbart, och kunna lutas framåt. Ryggstödet ska också vara flexibelt. Tänk på att det inte finns någon perfekt arbetsställning. Det viktiga är variation, att du inte sitter på samma sätt hela tiden.

Vad ska du tänka på när det gäller stående arbete?

Stående arbete är bra vid arbetsmoment som kräver stor rörlighet, kraft och räckvidd. Det ger också en bättre överblick, jämfört med att arbeta sittande. Att stå för länge utan tillräcklig återhämtning är påfrestande för hjärta och blodomlopp. När inte musklerna arbetar dynamiskt påverkar det cirkulationen negativt.

Hur ska ett perfekt arbetsrum för kontorsarbete vara?

Kontorsstolen ska kunna justeras och du ska veta hur. Sätet ska vara höj- och sänkbart, och kunna lutas framåt. Ryggstödet ska också vara flexibelt. Tänk på att det inte finns någon perfekt arbetsställning.

Relaterade inlägg: