Var anmäler man myndighet?

Innehållsförteckning

Var anmäler man myndighet?

Var anmäler man myndighet?

JO är en förkortning för Justitieombudsmannen. Via anmälningar som allmänheten skickar in kontrollerar JO att domstolarna och de statliga och kommunala myndigheterna följer våra lagar. Vem som helst som tycker att en domstol eller myndighet har gjort något fel, har rätt att göra en JO anmälan.

Hur många JO anmälningar?

JO tar emot över 9000 anmälningar per år. Alla anmälningar granskas av sakkunniga jurister och en bedömning görs om anmälan ska utredas eller inte. Drygt två tredjedelar av anmälningarna skrivs av utan utredning. Runt 5 procent av anmälningarna till JO leder till kritik.

Hur anmäler man tjänstefel?

Eftersom det är ett brott går det att anmäla till Polismyndigheten. Detta kan du göra genom att besöka en polisstation eller kontakta polisen på telefonnummer 11414.

Kan man polisanmäla en myndighet?

Det är möjligt att anmäla: statliga myndigheter (inklusive domstolar), kommunala och landstingskommunala myndigheter, tjänstemän vid statliga, kommunala och landstingskommunala myndigheter, andra som är anförtrodda myndighetsutövning.

Vad kan JO göra?

JO:s uppgift är att övervaka att myndigheter och tjänstemän (och andra som är anförtrodda myndighetsutövning) rättar sig efter lagar och förordningar och att den enskilde får en korrekt behandling från myndigheternas sida. Tillsynen tar främst sikte på hur beslutsfattandet har gått till hos domstolar och myndigheter.

Relaterade inlägg: