Vad händer om njurarna inte fungerar?

Innehållsförteckning

Vad händer om njurarna inte fungerar?

Vad händer om njurarna inte fungerar?

Vid njursvikt klarar njurarna inte av att rena blodet som de ska. Då stannar skadliga ämnen och vatten kvar i kroppen som annars hade följt med urinen ut. Njursvikt kan vara akut eller kronisk. Behandlingen som du får beror på vilken typ av njursvikt som du har och vilka besvär du har.

Kan inte kissa ont i ryggen?

Man ska direkt kontakta sjukvårdsrådgivning (tel 1177) eller söka vård på en hälso/ vårdcentral eller akutmottagning om man har ont i ryggen och dessutom har feber utan annan förklaring. inte känner när man är kissnödig, eller kissar på sig. har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen.

Var sitter flanken på kroppen?

Flankstek – på engelska Flank Steak – är en styckningsdetalj som sitter på bakre halvan av nötdjuret vid kållappen. Kållappen är en del av magmuskulaturen, och eftersom djuret använder den en hel del är köttet magert och relativt grovfibrigt.

Vad är njurarnas viktigaste uppgift?

  • Njurarnas viktigaste uppgift är att rena kroppen från olika ämnen. Urinämne och gallfärgämnen är exempel på ämnen som kroppen gör sig av med genom urinen. Njurarna är även viktiga för flera andra funktioner i kroppen: De reglerar saltbalansen och vattenbalansen.

Varför är njurarna viktiga för kroppen?

  • Njurarna är viktiga för flera funktioner i kroppen. Njurarna renar blodet. Njurarnas främsta uppgifter är att rena blodet. Det sker i små nystan av mycket små och tunna blodkärl som kallas glomeruli. Men restprodukter och vatten som kroppen inte behöver lämnar kroppen som urin. Njurarna skapar också hormonet erytropoetin.

Hur lång är en njure?

  • Njurarna ligger på var sin sida om ryggraden, lite ovanför navelns nivå. Varje njure är formad som en böna. En njure är 10–12 centimeter lång. Njuren består av barken, märgen och njurbäckenet

Hur renar njurarna blodet?

  • Njurarna renar blodet från ämnen som inte behövs i kroppen. Sådana ämnen kallas restprodukter. I njurarna bildas urin och restprodukterna lämnar kroppen med urinen. Njurarna är också viktiga för att reglera vattenbalansen, saltbalansen och blodtrycket i kroppen.

Relaterade inlägg: