Vad är en Ryd?

Innehållsförteckning

Vad är en Ryd?

Vad är en Ryd?

Den ursprungliga betydelsen är 'röjning'. Enligt en hypotes har man också att räkna med en allmännare innebörd 'öppen plats, öppen mark'. Många namn har ursprungligen avsett slåtter- eller betesmark, men också medeltida nybyggen i skogsmark har fått namn på -ryd.

Vad betyder Arp i ortsnamn?

Arp är samma ord som torp, som i äldre namn betyder 'nybygge'.

Vad betyder måla i Blomstermåla?

-måla är släkt med ordet mål 'mått' som betyder 'avgränsat, uppmätt jordstycke'. Det är mycket vanligt att namnen på -måla har ett mansnamn som förled, till exempel Persmåla, en by i Madesjö. ... Ett enda av de småländska -måla-namnen är namn på ett samhälle, nämligen Blomstermåla.

Vad betyder ortsnamn?

Ortnamn är ett gemensamt ord för alla namn på geografiska objekt och områden, små som stora, gamla som unga. Ortnamn är namn på världsdelar, länder, städer, byar, gårdar och torp, på gator, broar, parker och torg, på hagar, åkrar och ängar, på sjöar, åar, berg, dalar, stigar, grindar, diken, stenar och mycket annat.

Vad betyder Rup på danska?

-rup/-erup är en form som i Skåne och södra Halland har bildats av -arp. Formen *-rup/-erup utvecklades på Själland, och infördes i Skåne genom danskt skriftspråk före den svenska erövringen, som ersättning för det ursprungliga -arp. Exempel: Bonderup, Hörup, Löderup och Torup.

Relaterade inlägg: