Är det lagligt att tona framrutorna?

Innehållsförteckning

Är det lagligt att tona framrutorna?

Är det lagligt att tona framrutorna?

Rutor vid och framför förarplats dvs. rutor i förarens siktfält "ska ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75% för vindruta och minst 70% för annan ruta" (TSFS 2013:63, kap. 31, § 10). Det är alltså i teorin lagligt att tona även sidorutorna fram, tom vindrutan.

Vad är straffet för tonade Framrutor?

Även tonade sidorutor fram är populärt trots att det är förbjudet. Polisen har sett en ökning av tonade sidorutor fram. Blir du stoppad av polisen väntar 500 kronor i böter och på Bilprovningen blir du underkänd. Förbudets grundas på att bilister ska ha god ögonkontakt med andra trafikanter.

Får man ha solfilm på sidorutorna fram?

Hur tonad får den i så fall vara? Bilrutan i förarens siktfält ska ha en ljusgenomsläpplighet i båda riktningarna av minst 75 % för vindruta och minst 70 % för annan ruta, alltså sidorutorna fram. Solfilmen får inte heller ge störande reflexer eller risk att blända andra trafikanter.

Får man ha tonade rutor?

Observera att det enligt svensk lag är förbjudet att installera någon tonad film överhuvudtaget på framruta eller sidorutorna fram.

Hur mörkt får man tona bakrutan?

du får tona bakrutan och bakre sidorutorna i princip hur du vill. För de främre rutorna gäller att ljusgenomsläppligheten skall vara 75% för vindrutan och 70% för främre sidorutorna.

Kan man besikta utan sidorutor?

Det finns ingen lag på att man måste ha sidorutor, men om de finns ska de gå att köra upp.

Får man ha solskydd på passagerarsidan?

Är det lagligt att fästa solskydd på sidoruta fram eller på framrutan ovanför barnets huvud? ... Det är upp till polis, åklagare och domstol att avgöra om kraven på ljusgenomsläpplighet uppfylls och om ett sådant solskydd likställs med färgskikt eller film.

Vad behöver man för att tona rutor?

Nedan hittar du en kort instruktion, med vilken du kan tona rutorna på din bil....Därtill kan dessa verktyg komma väl till hands:

  • Fönsterraka.
  • Toningsraka av bra kvalitet.
  • Värmepistol (i nödfall fungerar även en hårfön)
  • Microfiberdukar.
  • En skalpell eller en skarp kniv.
  • Såpvatten.
  • Sprayflaska (pumpbar)
  • Dammsugare.

Relaterade inlägg: