Vad händer om man bryter mot sekretessavtal?

Innehållsförteckning

Vad händer om man bryter mot sekretessavtal?

Vad händer om man bryter mot sekretessavtal?

Om en person bryter mot ett sekretessavtal kan den andre kräva skadestånd eller ett förutbestämt belopp (vitesbelopp) beroende på vad man bestämt i avtalet. Ett röjande av företagshemlighet kan också innebära ett brott mot lag om skydd för företagshemligheter.

Kan man säga upp ett anställningsavtal?

Anställningsavtal som gäller tills vidare kan sägas upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren för att upphöra efter en viss uppsägningstid enligt 4 § LAS. Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl.

Kan jag säga upp mig innan jag har börjat?

Svar: Enligt anställningsskyddslagens 4 § kan avtal som gäller tills vidare sägas upp med avtalad eller lagpliktig uppsägningstid. Även om själva tjänstgöringen inte påbörjats börjar uppsägningstiden att »ticka« redan då du säger upp dig.

Kan man ångra ett påskrivet avtal?

Ett avtal blir enligt generella avtalsregler bindande i det ögonblick som avtalsparterna kommer överens. I ditt fall har du ingått ett anställningsavtal med din nya arbetsgivare, dvs ni har kommit överens. Detta innebär att du är bunden till avtalet och kan därför inte ångra dig.

Relaterade inlägg: