Kan man ha borrelia i flera år?

Innehållsförteckning

Kan man ha borrelia i flera år?

Kan man ha borrelia i flera år?

Infektionen kan framskrida under flera år samtidigt som patienten lever ett relativt normalt liv. Samma människa kan insjukna i borrelia flera gånger. Även om kroppen hade bildat antikroppar, skyddar dessa inte emot en ny infektion.

Hur lång tid tar det innan man får borrelia?

Borrelia kan spridas till nervsystemet Det händer att borrelia sprider sig till kroppens nervsystem. Det kallas då neuroborrelios och det är vanligare hos barn än hos vuxna. Det brukar dröja två till sex veckor, men kan ta så lång tid som upp till tre månader innan symptom visar sig.

Hur länge kan man behandla Borreliabakterierna?

  • Om borreliabakterierna har spridit sig till nervsystemet eller lederna kan man ofta behandla med annan form av antibiotika. I dessa fall får man ofta räkna med att det kan ta flera veckor eller till och med månader för att bli frisk. Ibland kan symtom kvarstå även när infektionen har läkt ut.

Kan man behandla borrelia med penicillin?

  • Det finns inget vaccin mot borrelia men om sjukdomen upptäcks tidigt räcker det oftast med att ta penicillin. Om borreliabakterierna har spridit sig till nervsystemet eller lederna kan man ofta behandla med annan form av antibiotika.

Vad är orsaken till neuroborrelios?

  • Neuroborrelios är den vanligaste bakteriella orsaken till hjärnhinneinflammation hos både barn och vuxna. Hjärnhinneinflammation kan ge symtom som feber, illamående, huvudvärk och stelhet i nacken. Det är viktigt med omedelbar behandling då följderna av neuroborrelios kan bli allvarliga med förlamningar och påverkan på hjärnan.

Relaterade inlägg: