Kan man dömas i Sverige för brott utomlands?

Kan man dömas i Sverige för brott utomlands?

Kan man dömas i Sverige för brott utomlands?

Enligt BrB 2:2 st. 1 gäller att brott som är begånget utom riket av svensk medborgare eller av utlänning med hemvist i Sverige skall dömas efter svensk lag och vid svensk domstol.

Kan svensk domstol döma någon för ett brott som skett utomlands?

Regler som rör när svensk lag kan bli tillämplig på brott som har begåtts utomlands finns i brottsbalken (BrB) 2 kap. Utgångspunkten är att BrB gäller extraterritoriellt vilket innebär att alla brott som kan begås i Sverige kan begås utomlands.

Kan man bli gripen utomlands?

En stor del av de cirka 200 svenskar som för närvarande sitter fängslade utomlands, är misstänkta eller dömda för narkotikabrott. De flesta har gripits när de försökt smuggla, men många har också dömts för innehav av mindre mängder narkotika.

Vilka lagar gäller utomlands?

Som svensk medborgare utomlands ska man alltså följa de lagar som gäller i det landet där man är, bryter man mot dessa lagar och gärningen även är ett brott enligt svensk lag ska man som svensk medborgare dömas enligt svensk lag och vid svensk domstol.

Hur går det till om en svensk medborgare döms utomlands och vill avtjäna sitt straff i Sverige?

Om den dömde önskar att avtjäna sin påföljd i annat land kan den dömde skicka in en ansökan till Kriminalvården. För att ett överförande ska ske måste både Sverige och det andra landet godkänna det. ... I vissa fall krävs det också att den dömde går med på att verkställigheten överförs.

Hur går det till om en svensk medborgare döms utomlands och vill avtjäna sitt straff i Sverige vad för kriterier måste uppfyllas för detta?

Du kan bli överförd till ett land utanför Norden och EU om du vill, om mottagarlandet vill och Sverige samtycker. Då gäller att du är medborgare eller har din hemvist i det andra landet och att brottet du är dömd för i Sverige också är ett brott i mottagarlandet.

Var framgår att svensk domstol är behörig att döma och att svensk lag ska tillämpas på brott som begåtts i Sverige?

1 § Svensk domstol är behörig att döma över brott som har begåtts i Sverige. Ett brott anses ha begåtts i Sverige om gärningsmannen handlade här. I fråga om straffbar underlåtenhet anses brottet ha begåtts i Sverige om gärningsmannen borde ha handlat här eller befann sig här när han eller hon borde ha handlat.

Kan man polisanmäla någon som bor utomlands?

Det finns en möjlighet att anmäla brott som begåtts utomlands eller av sådana som är bosatta utomlands. Således ska svensk polis vidarebefordra ärendet till det landets polismyndighet där personen är bosatt.

Vad krävs för att bli internationellt efterlyst?

En internationell efterlysning kräver att personen är häktad i sin frånvaro (inom Norden räcker det med att personen är anhållen i sin frånvaro). Häktningsbeslutet fattas av domstol. Om personen ska efterlysas internationellt utfärdar åklagaren en så kallad europeisk arresteringsorder (EAW).

Vad innebär det att vara efterlyst?

En efterlysning är en informerande text där till exempel en pri- vatperson, en organisation eller en myndighet söker efter någon eller något som av olika skäl har försvunnit.

Relaterade inlägg: