Vad händer om man betalar en faktura för sent?

Innehållsförteckning

Vad händer om man betalar en faktura för sent?

Vad händer om man betalar en faktura för sent?

Om du betalar en räkning eller ett lån för sent, har ett företag rätt att ta ut olika avgifter. Vanliga avgifter är exempelvis påminnelseavgift och aviseringsavgift. Du kan också få betala ersättning för inkassokrav och kostnader hos kronofogden.

Är det rätt att Kronofogden kan hämta saker från människors hem och sälja för att betala räkningar?

Om du inte betalar kan Kronofogden ta pengar från din lön varje månad, för att betala dina skulder. De kan också ta saker från dig och sälja, till exempel din bil.

Hur sent kan man betala en faktura?

Hur sent kan företag skicka en faktura? Ett företag har rätt att kräva betalning från en konsument (privatperson) i upp till tre år.

Hur sent kan man få en faktura?

Om du har beställt varan som privatperson har företaget rätt att kräva betalning i upp till tre år efter att varan har levererats till dig. När en privatperson köper något av ett företag blir skulden preskriberad efter tre år. Att en skuld preskriberas innebär att det inte längre går att kräva betalning för den.

Kan privatperson kräva inkasso?

Bestämmelser angående inkasso och vem som får skicka inkassokrav finns i inkassolagen. För att driva in räkningar för annans räkning krävs tillstånd från Datainspektionen - om däremot indrivningen rör egen fordran behövs inte tillstånd och det kan likaväl göras av en privatperson.

Vill betala Kronofogden?

Använd bankgiro 756-2036. Skriv ditt person- eller organisationsnummer som referens. Om du betalar åt någon annan, skriv den skuldsattas person- eller organisationsnummer. Vill du endast betala en av dina skulder, måste du ange skuld- eller diarienummer som visar vilken skuld din betalning gäller.

Relaterade inlägg: