Hur stor är risken att få klamydia om man ligger med någon som har det?

Innehållsförteckning

Hur stor är risken att få klamydia om man ligger med någon som har det?

Hur stor är risken att få klamydia om man ligger med någon som har det?

De allra flesta klamydiainfektioner finner man i åldersgruppen 15–29 år. Risken för att smittas har så vitt vi känner till aldrig varit större än nu. Av alla som testar sig för klamydia 2007 beräknas över 40 000 ett positivt svar. Risken att bli smittad är därför mycket hög om man har oskyddat sex.

Måste man Smittspåra klamydia?

Klamydia: Man ska smittspåra minst sex månader tillbaka i tiden men studier har visat att det kan löna sig att göra det ända upp till tolv månader tillbaka. Det viktigaste är dock att snabbt hitta kontakten och därmed minska tiden från infektion till diagnos för redan smittade.

Hur snabbt smittar man klamydia?

Klamydia sprids framför allt när slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom samlag utan kondom. Det kan vara genom slidsamlag eller analsamlag och ibland vid munsex. Klamydia kan också spridas när du använder samma sexleksaker som någon annan. Du kan bli smittad av klamydia flera gånger.

Hur ska man säga att man har klamydia?

Eftersom klamydia faller under smittskyddslagen är man som smittad skyldig att uppge vem eller vilka man haft sex med den senaste tiden. Man kan välja att själv kontakta den eller de som man varit tillsammans med eller vara anonym.

Kan klamydia visa fel?

Det är svårt att ge dig några siffror på hur stor den risken är. Men det förekommer att testet är negativt trots att man bär på en klamydiainfektion. Det är viktigt att vänta minst 7 dagar från det eventuella smittotillfället tills man tar prov. Men även efter denna tid så kan tester tyvärr visa fel.

Hur blir man kontaktad om man har klamydia?

Du kan boka tid på en mottagning för att ta ett klamydiatest. En del mottagningar har drop in-tider som du inte behöver boka. När du kommer till mottagningen får du prata med en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Du får berätta när och hur du har haft sex.

Är det möjligt att födas med klamydia?

Klamydia och graviditet Fostersäcken kan bli infekterad och barnet kan födas för tidigt om du inte får behandling. Barnet kan också smittas vid förlossningen och få en ögoninfektion eller en lunginfektion som orsakats av klamydia.

Hur många personer drabbas av klamydia?

  • Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i Sverige och drabbar strax under 40 000 personer per år – främst personer under 30 år. Sjukdomen orsakas av bakterier som tar sig in i urinröret, slemhinnorna i slidan och/eller i ändtarmen. Klamydiabakterier smittar oftast om du har vaginalsex eller analsex utan kondom.

Vad är symtom vid klamydia?

  • Symtom vid klamydia. Symtom som tyder på klamydia uppkommer ungefär 1-3 veckor efter smittotillfället. Det kan vara att det svider när du kissar eller att det kommer flytningar från urinröret, slidan eller ändtarmen. Kvinnor kan få blodblandade flytningar och känna av smärtor i nedre delen av magen, medan män kan få ont i pungen.

Kan klamydia smittas via analsex?

  • Klamydia kan smitta via slidsamlag och analsamlag. Om du misstänker att du har smittats med klamydia via analsex ska du säga det när du testar dig. Då tas man nämligen prov i ändtarmen snarare än via urinprov eller slidan. Klamydia kan också smitta via petting och sexleksaker.

Relaterade inlägg: