Vad händer om man inte går på bouppteckning?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte går på bouppteckning?

Vad händer om man inte går på bouppteckning?

Det finns inga regler om att de som blir kallade till bouppteckningsförrättningen måste delta vid tillfället. Om du inte närvarar har du ändå samma rätt till arv som om du inte hade närvarat.

Vad är förrättning bouppteckning?

En förrättning är ett sammanträde (möte) där man bl. a. går igenom den avlidnas, och i förekommande fall den efterlevande makens eller makans, tillgångar och skulder. Alla ska vara kallade till eller närvarande vid förrättningen.

Vem skickar kallelse till bouppteckning?

Enligt lagen är det krav på att följande personer får kallelse: Efterlevande make, maka, efterlevande sambo eller registrerad partner ska alltid kallas (även då de inte är dödsbodelägare).

Vad händer om man inte gör dödsboanmälan?

En dödsboanmälan görs inte om den avlidne hade en fast egendom eller tomträtt i Sverige eller utomlands. Då ska en bouppteckning göras istället. samtliga dödsbodelägare att en dödsboanmälan måste göras. Om det finns några ekonomiska tillgångar i boet ska dessa i första hand gå till att täcka begravningskostnader.

Måste man gå på en bouppteckning?

Det finns således inget krav på att någon som blivit kallad måste närvara vid bouppteckningen. Skatteverket, som är den myndighet som registrerar bouppteckningar, har ingen synpunkt på utebliven närvaro så länge det finns bevis på att de som inte närvarat vid bouppteckningen faktiskt har blivit kallade.

Relaterade inlägg: