Vad händer om man inte får lön i tid?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte får lön i tid?

Vad händer om man inte får lön i tid?

Oavsett ska man som anställd snabbt kontakta sin arbetsgivare för att veta orsaken till att lönen inte kommit. Om det inte handlar om administrativt strul bör man kontakta Unionen för att hjälp att driva in lönen. ... Om lönen inte har kommit efter det får arbetsgivaren en betalningsuppmaning via delgivning.

Hur lång tid tar det att få sin lön?

Tjänstemän brukar normalt få sin lön samma månad som den tjänas in. Det betyder att om du till exempel börjar din anställning den 1 januari och har månadslön, så är det vanligt att du får den första lönen utbetald den 25 januari. Det är också vanligt att olika typer av lönetillägg och löneavdrag sker månaden efter.

Kan lönen komma senare på dagen?

Svaret blir därför beroende på vad ni avtalat om. Står det i anställningsavtalet att lön ska betalas ut senast den 25:e varje månad har arbetsgivaren hela den dagen på sig. Är avtalet utformat på så sätt att det framgår att pengarna ska komma dig till godo vid en viss tidpunkt gäller istället detta.

Vad händer om man inte får sin lön?

Kontakta arbetsgivaren och fråga varför du inte fått betalt. Plocka fram underlag som styrker din anställning, som anställningskontrakt och lönespecifikation. Hittar du inte dessa kan du använda deklarationsuppgifter. Ta kontakt med Unionens rådgivning och begär hjälp.

Relaterade inlägg: