Varför är utbildning viktigt i fattiga länder?

Innehållsförteckning

Varför är utbildning viktigt i fattiga länder?

Varför är utbildning viktigt i fattiga länder?

Utbildning är en viktig grundförutsättning för både individen och samhällets utveckling. Utbildning kan ge en individ en väg ur fattigdom och bygga hållbara samhällen. Att lära sig läsa och skriva ger barn ett självständigt liv och ökar chanserna för god hälsa och den framtida inkomsten ökar.

Vad leder bra utbildning till?

Utbildning är en mänsklig rättighet och ger människor verktyg att bygga jämställda och demokratiska samhällen. Utbildning ger också tillgång till hälsa och ökar chanserna för ekonomisk trygghet. Andelen barn i världen som börjar grundskolan har ökat snabbt och ligger idag på runt 90 procent.

Vilka länder har dålig utbildning?

Afghanistan, Sudan och Somalia är exempel på länder som har svårt att ge barnen grundläggande kunskaper. – Att inte kunna läsa, skriva och räkna innebär en fortsatt marginalisering och en fortsatt situation i fattigdom, säger Malin Elisson, ämnesförträdare i utbildningsfrågor på Sida.

Varför borde skolan vara gratis?

De främsta orsakerna är fattigdom och diskriminering. Även om grundskolan i de flesta länder är gratis, slukar kostnader för transport, skoluniform och material upp till en tredjedel av en fattig familjs inkomst. Vi arbetar för att skolan ska vara avgiftsfri och med gratis skolmaterial.

Relaterade inlägg: