Vad händer om man inte följer normerna?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte följer normerna?

Vad händer om man inte följer normerna?

I många fall kan normer vara något positivt, t ex skapa ordning. Ett exempel är att vi står i kö till kassan i mataffären. Andra normer, t ex de som rör utseende, språk eller sexualitet kan påverka negativt, genom att de leder till dåligt bemötande eller diskriminering för de som inte passar in i normen.

Vad händer om man bryter mot normen?

Den som bryter mot en rådande norm kan hamna i situationer där en återkommande behöver förklara sig. Det kan innebära att ständigt behöva komma ut och väljer en att inte göra det kan det innebära att en antas vara en del av normen och därmed vara något eller någon en inte är.

Hur uppkommer en norm?

När människor interagerar med varandra skapas mönster för hur man ska bete sig mot varandra inom familjer, företag, föreningar etc och samhället i stort. Normer gäller även mellan organisationer, mellan företag och mellan stater. Sociala normer varierar i många dimensioner.

Vem bestämmer normen?

Normer verkar på gruppnivå. Oftast är det en minoritet som bestämmer normerna, och detta görs ofta omedvetet. De sprids genom att en majoritet inte ifrågasätter normen, och för den vidare till en allt större del av en grupp.

Vad händer om du rättar dig eller inte rättar sig efter normen?

Åtgärderna eller straffen kallas för sanktioner. Vad innebär sanktioner? Ler åt någon som håller upp dörren, blänger ilsket åt någon som går före i kön. Andra sanktioner sker medvetet tex antingen får du vara med i gruppen om du rättar dig efter normen eller så fryses du ut om du inte rättar in dig i ledet.

Hur förändras normer i samhället?

Normer förändras hela tiden, i alla samhällen. Dessa har förändrats radikalt de senaste hundra åren och är väl dokumenterade, men det finns ännu ingen teori som redogör för vilka normer som ändras och vilka som står fast. ...

Vilket begrepp kopplar du samman med normer värderingar regler lagar och traditioner?

Sociala normer, eller bara normer, är ett sociologiskt begrepp för intersubjektiva, allmänt delade, men många gånger underförstådda, regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort.

Relaterade inlägg: