Vad händer om ett företag bryter mot marknadsföringslagen?

Innehållsförteckning

Vad händer om ett företag bryter mot marknadsföringslagen?

Vad händer om ett företag bryter mot marknadsföringslagen?

Om du bryter mot marknadsföringslagen tar vi kontakt med dig. Om du inte frivilligt ändrar din marknadsföring kan vi skicka ett föreläggande eller så kan vi ta ärendet direkt till domstol. Det finns två typer av förelägganden: Förbudsföreläggande - du förbjuds att fortsätta med din marknadsföring.

Vilken instans kan besluta om påföljder för en näringsidkare som ägnar sig åt otillbörlig marknadsföring?

I generalklausulen föreskrivs att marknadsföring skall stämma överens med god marknadsföringssed och även i övrigt vara tillbörlig mot konsumenter och näringsidkare.

Vad gör Konsumentverket gällande marknadsföring?

Marknadsföringslagen innehåller ett särskilt förbud mot vilseledande och aggressiv marknadsföring. Marknadsföring är vilseledande om den innehåller felaktiga påståenden eller framställer varan på ett vilseledande sätt. ... Du får inte heller utelämna väsentlig information så att marknadsföringen blir vilseledande.

Vad är en Genomsnittskonsument?

Marknadsföring bedöms utifrån vad "genomsnittskonsumenten" uppfattar vid en flyktig kontakt med marknadsföringen. "Genomsnittskonsumenten" är en tänkt medelindivid och är en normalt informerad, uppmärksam och upplyst konsument.

Relaterade inlägg: