Måste passagerare ha bälte?

Innehållsförteckning

Måste passagerare ha bälte?

Måste passagerare ha bälte?

Alla passagerare som är äldre än tre år ska sitta på en plats med bilbälte , om det finns sådana platser. Finns det bälte i bussen måste de användas. Finns det bälte på stadsbuss ska de användas där också, annars riskerar man böter. Passagerare ska informeras om att de är skyldiga att använda bälte.

Får man åka bil utan bälte?

Alla som åker i personbil, lastbil, på tre- eller fyrhjulig motorcykel eller moped med karosseri ska sitta på en plats med bilbälte, om det finns en sådan plats, och ska använda bältet.

Hur många procent använder inte bilbälte i baksätet?

Vid en jämförelse mellan 20 framgår att det främst är bland manliga förare och passagerare som en liten förbättring kan ses. Resultaten från akutsjukvården under de tre senaste åren indikerar att bältesanvändningen bland ungdomar i baksätet kan ligga så lågt som 80 procent.

Vad är bälte gjort av?

Ett vanligt material för bälten är läder, men bälten tillverkas även i plast och textil. Dekorativa bälten kan även vara tillverkade av eller beslagna med metallplattor. De flesta bälten har ett spänne av något hårt material, men det förekommer även bälten som fästs ihop utan spännen.

Måste man vara fastspänd i en husbil?

Detta är de allmänna reglerna. Det innebär att för att resa säkert och enligt trafikreglerna måste alla i husbilen antingen vara fastspända med säkerhetsbälte eller sitta i en barnstol, även de som sitter i matrummet.

Vem får böter om passagerare inte har bälte?

En förare kan inte straffas för att en passagerare som är 15 år eller äldre inte använder bilbälte, utan då är det passageraren själv som riskerar penningböter.

Relaterade inlägg: