Hur funkar samordningsnummer?

Innehållsförteckning

Hur funkar samordningsnummer?

Hur funkar samordningsnummer?

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är eller har varit folkbokförda i Sverige. Syftet med samordningsnummer är att myndigheter och andra samhällsfunktioner ska kunna identifiera personer även om de inte är folkbokförda i Sverige. Skatteverket tilldelar samordningsnummer efter begäran.

Hur lång tid tar det att få ett samordningsnummer?

Ett samordningsnummer ska automatiskt förklaras vilande efter fem år från det att numret tilldelats en person om inte en myndighet eller den enskilde har förnyat numret. Skatteverket får en möjlighet att förklara ett nummer vilande till exempel om numret har tilldelats någon under en falsk identitet.

Hur får man svenskt samordningsnummer?

Det är den myndighet du har kontakt med som beställer ett samordningsnummer i de flesta fall men har du anknytning till Sverige genom att äga fastighet kan du själv som beställa samordningsnummer. Har du fått samordningsnummer genom att en myndighet begärt det ska du använda det numret och inte begära ett nytt.

Hur är ett samordningsnummer uppbyggt?

Samordningsnumret består liksom personnumret av tio siffror. De inledande sex siffrorna utgår från personens födelsetid (år, månad och dag).

Kan man jobba med samordningsnummer?

Samordningsnumret är till för dig som saknar personnummer, och du behöver det för att kunna betala skatt när du arbetar. Du behöver även samordningsnumret för att kunna få sjukpenning om du blir sjuk och inte kan gå till jobbet.

Vem kan få ett svenskt samordningsnummer?

Skatteverket kan tilldela fysiska personer som inte är eller har varit folkbokförda ett samordningsnummer. Genom samordningsnummer får myndigheter och andra verksamhetsområden en gemensam identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda och därmed inte kan få ett personnummer.

Får man jobba med samordningsnummer?

Samordningsnumret är till för dig som saknar personnummer, och du behöver det för att kunna betala skatt när du arbetar. Du behöver även samordningsnumret för att kunna sjukpenning om du blir sjuk och inte kan gå till jobbet. Kontakta Skatteverket för mer information.

Relaterade inlägg: