Har alla rätt till fiber?

Innehållsförteckning

Har alla rätt till fiber?

Har alla rätt till fiber?

Utbyggnaden av fibernät pågår intensivt efter regeringens målsättning att 90 procent av alla hushåll ska ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/sek år 2020.

Måste man ansluta till fiber?

Bredband via fiber är bäst för dig som surfar hemma Du kan alltså inte ta med dig ett sådant bredband på resan. Därför passar fiber bäst om du bara använder ditt bredband hemma. Med fiber får du inte bara tillgång till höga hastigheter utan även en bredbandsteknik som är stabilare än någon annan på marknaden.

Varför ska jag dra in fiber?

Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Detta gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. Du får också samma hastighet för upp- och nedladdning, det vill säga att skicka respektive ta emot data (exempelvis skicka mejl, streama film etcetera.)

Vilka drar in fiber?

När du bor i villa kan du beställa öppen fiber när det genomförs fibergrävning i ditt område. Vanligtvis får hushållen information och ett erbjudande om att beställa fiberanslutning via posten av den aktör som gräver i området. Det är självklart alltid frivilligt att ansluta sin villa.

Har lägenheten fiber?

Om du bor i en enskild fastighet Ta reda på om det finns bredband i ditt område, till exempel med hjälp av Post- och telestyrelsens tjänst Bredbandskartan. Ta reda på om det går att ansluta din fastighet. Det gör du genom att kontakta nätägaren eller tjänsteleverantören.

Hur installeras fiber i lägenhet?

För att komma igång med din bredbandstjänst behöver du koppla in routern i fiberboxen med en nätverkskabel. Du kan också koppla din dator direkt med en nätverkskabel till fiberboxen. Datorn och routern kopplar du in i en av fiberboxens gulmarkerade portar som heter LAN1, LAN2, LAN3 eller LAN4.

Vad är fiberanslutning?

  • Om fiber . Fiberanslutning innebär att du får en signal via optiskt ljus. Detta gör att det går att komma upp i höga hastigheter och du kan överföra stora mängder datatrafik. En teoretisk maxhastighet är 1000 Mbit/sek vid "trådbunden anslutning" - det vill säga att du har en sladd direkt mellan uttaget och till exempel datorn.

Hur mycket kostar det att dra in fiber via Zitius?

  • Hur mycket kostar det att dra in fiber via Zitius? Priset för en fiberanslutning är runt 20 000 kr. För att se om du kan få fiber och vilket pris som gäller för din fastighet klickar du på förstasidan och skriver in din fullständiga gatuadress och gatunummer.

Vad är skillnaden mellan fiber och telejacket?

  • Till skillnad från anslutning via telejacket påverkas fiber inte av hur många apparater du har uppkopplade samtidigt, eller av väder eller avstånd till telestationen. Med fiber kan hela familjen ägna sig åt precis vad de vill, på hur många skärmar som helst, utan att internet går ner, blir långsammare eller hackar.

Relaterade inlägg: