Hur länge kan man vara utan bettskena?

Innehållsförteckning

Hur länge kan man vara utan bettskena?

Hur länge kan man vara utan bettskena?

Hur länge håller den? De skenor som tillverkas i hårdplast håller ofta flera år, trots grov tandgnissling. Skenor gjorda i mjukplast har, av förklarliga skäl, kortare hållbarhet. Om din bettskena slits på grund av exempelvis att du gnisslar tänder behöver du mest troligt en ny och ska då kontakta din tandläkare.

Kan inte använda bettskena?

Skulle besvären kvarstå efter ett par dygn och om obehagen är så stora att det inte går att använda skenan ska tandläkaren underrättas, så att nödvändig justering kan göras. När skenan avlägsnas ur munnen på morgonen, händer det att bettet inte verkar "stämma".

Varför hård bettskena?

Vid behov av en bettskena utför tandläkaren en grundlig utredning om ditt specifika behov av en hård bettskena. Den hårda bettskenan används oftast i överkäken, och leder till en förbättrad funktion i tuggsystemet och bidrar till att spända käkmuskler kan slappna av.

Kan inte slappna av i käkarna?

Låt underkäken vila, det vill säga "tappa hakan", genom att tona på m-ljudet. Känn efter att tänderna inte har kontakt. "Jogga" med underkäken, det vill säga gör små avslappnande rörelser upp och ned och åt båda sidorna utan tandkontakt.

Relaterade inlägg: