Måste det finnas energideklaration?

Innehållsförteckning

Måste det finnas energideklaration?

Måste det finnas energideklaration?

Även om en byggnad inte behöver ha en energideklaration är det tillåtet att upprätta och registrera en energideklaration i Boverkets energideklarationsregister. Det är alltid en certifierad energiexpert som gör energideklarationen. För vissa byggnader gäller speciella regler.

Vilka omfattas av energideklaration?

I princip ska större byggnader dit allmänheten har tillträde och byggnader som upplåts med nyttjanderätt ha en giltig energideklaration. Vid nybyggnad eller vid försäljning av en byggnad krävs också en energideklaration. En del byggnader omfattas dock inte av kravet på energideklaration.

När ska en energideklaration utföras?

Innan du tänker sälja eller hyra ut din bostad måste du göra en energideklaration. Det är lag på att alla byggnader som byggs eller säljs måste vara energideklarerade. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att det finns en energideklaration, men ibland är inte ägare och säljare samma person.

När ska man göra en energideklaration?

Vid nybyggnation är det byggherren som ska se till att en energideklaration upprättas. Om en byggnad ska energideklareras innan det finns uppmätta värden av energianvändningen, till exempel vid en försäljning, får deklarationen upprättas på beräknade värden.

Vad ingår i Primärenergital?

Skillnaden är att medan den specifika energianvändningen anger hur mycket köpt energi som går åt för uppvärmning, varmvatten och fastighetsel, så tar primärenergital även hänsyn till vilken energibärare som används samt byggnadens geografiska läge.

Vad kostar en energi deklaration?

Enligt lag ska alla hus som säljs vara energideklarerade. Energideklarationen informerar dig om husets energiklass och visar vilka åtgärder som kan göras för att minska energianvändningen, spara pengar och värna om miljön. Energideklarationen är giltig i 10 år och kostar 4 575 kr.

När krävs en Energiberäkning?

Energiberäkning på din villa eller tillbyggnad är ett krav när du ansöker om bygglov eller skickar in en bygganmälan till kommunen. Vi utför alltid våra energiberäkningar enligt Boverkets byggregler för beräkning av byggnaders energiprestanda.

När ska småhus energideklareras?

Enligt lag ska man energideklarera vart tionde år. Nyproducerade småhus ska energideklareras senast två år efter att huset tagits i bruk. Du som säljare ansvarar för att se till att energiklassen på ditt hus visas redan vid annonsering.

Relaterade inlägg: