Får barn åka bil utan bilbarnstol?

Innehållsförteckning

Får barn åka bil utan bilbarnstol?

Får barn åka bil utan bilbarnstol?

Alla barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en särskild skyddsanordning i bilen, det vill säga babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år.

När byta till bälteskudde?

Bältesstolar. Bältesstolen är den bilstol som ditt barn kommer använda under längst tid, från ca 4 år till ca 12 år. Fördelen med att använda en bältesstol med hög rygg istället för en bälteskudde är att barnet får ett sidokollisionsskydd under hela användningstiden.

Vart är det säkrast att ha bilbarnstolen?

Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet. För den som är ensam vuxen i bilen är det oftast tryggast att ha det lilla barnet bredvid sig i framsätet. Krockkudden på passagerarplatsen ska då vara urkopplad. Är man två vuxna i bilen är det säkrast om babyn och en vuxen åker i baksätet.

Får barn sitta i framsätet?

Nej, det finns ingen lag som säger att man måste ha uppnått en viss ålder för att få sitta i framsätet. Enligt lagen ska alla som åker bil använda bilbälte. ... Många bilar är utrustade med krockkudde på passagerarsidan fram. En bakåtvänd bilbarnstol får aldrig placeras vid en aktiv krockkudde.

Hur ska bältet sitta i bilbarnstol?

När det gäller våra babyskydd och bilbarnstolar ska bältet alltid vara i en “vinkel på 90 grader” ovanpå axlarna (glöm inte att ta hänsyn till vinkeln på ryggstödet). Med en korrekt höjd på huvudstödet minskar risken för att huvudet faller framåt när den lille slappnar av, och fastspänningen blir enklare.

Hur länge håller Britax Römer babyskydd?

Britax Römer Baby-Safe i-Size Babyskyddet kan användas från nyfödd och upp till 15 månader, med en maxvikt på 13 kg.

Relaterade inlägg: