Måste man ha arbete på väg?

Innehållsförteckning

Måste man ha arbete på väg?

Måste man ha arbete på väg?

Arbete på väg steg 1.1 – 1.3 För att du ska få arbeta vid vägarbeten på Trafikverkets vägar krävs det att du har allmän grundkompetens, dvs Arbete på väg Steg 1.1. Kompetenskravet ställs på alla som arbetar på vägen oavsett vilken tid arbetet tar eller vilka arbetsuppgifter som utförs.

Vad innebär arbete på väg?

Personal som utför vägarbete eller liknande arbeten, exempelvis projekteringsuppdrag, ledningsarbeten, på en vägbana eller tillhörande innerslänt (vägslänt) där passerande fordon förekommer. Exempel på vägarbeten är den som: Utför anläggningsarbete, exempelvis monterar vägräcken och lägger kantsten.

Hur vet jag om jag har arbete på väg?

Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 och 2, samt steg 1.1 och 1.2. Om du endast arbetar på eller vid sidan av vägen och aldrig med eller i ett fordon eller arbetsmaskin ska du gå utbildningen som heter Grundutbildning Vägarbetare. Den ger dig ett intyg för APV nivå 1 samt steg 1.1 och 1.3.

Vem ska säkerställa vid en vägarbetsplats att en person har rätt kompetens för att utföra en arbetsuppgift?

Leverantören ansvarar för att det på en vägarbetsplats alltid finns minst en person som ansvarar för vägarbetsutmärkningen, inkl skyddsanord- ningar, och som ska ingå i den lokala organisationen. Leverantören ansvarar för att arbetsplatsens trafik- och skyddsanord- ningar kontrolleras regelbundet.

Hur får man arbete på väg?

Måste jag gå en Arbete på väg kurs för att få arbeta på vägen? Det generella svaret är JA. I det kontrakt du arbetar står vilka regler som gäller. Arbetar du åt Trafikverket eller åt någon kommun så krävs det alltid någon form av kompetens inom området Arbete på väg.

Relaterade inlägg: